Stel cookie voorkeur in

Nieuwsbrief Lekker blijven lezen

30-03-2020

Ook nu alle kinderen thuis zijn is het belangrijk om te blijven lezen om je leesniveau te behouden. Maar hoe kun je dit thuis doen? Het toverwoord is afwisseling! Houd het lezen leuk door te variëren in soorten boeken en verschillende manieren. Hieronder lees je een aantal praktische tips.

Fijne leesplek
Creëer een speciaal leesmoment met de hele familie. Plof lekker samen op de bank. Of sjouw alle kussens en dekens naar een plek in huis en maak een knusse leesplek, bijvoorbeeld onder je eettafel. Daag je kinderen uit om een mooie leesplek in hun kamer te bouwen. In een eigen ‘hut’ lees je natuurlijk veel beter!

Lees op verschillende manieren
Heb je geen boeken (meer) voorhanden? Of wil je lekker afwisselen? Er zijn een heleboel andere opties om lekker te kunnen lezen.

Luisterbieb / E-Books
De bibliotheken zijn gesloten. Gelukkig is er een online bibliotheek beschikbaar. De luisterbieb bevat vele titels om lekker naar te kunnen luisteren. Voor zowel leden als niet-leden van de bibliotheek zijn er boeken te beluisteren. Er zijn nu tijdelijk gratis extra titels voor iedereen beschikbaar. Download de app op je telefoon of tablet, registreer en luisteren maar!

In de online bibliotheek vind je ook vele E-Books. Om deze te kunnen lezen, moet je een bibliotheekpas hebben bij één van onze vestigingen. Log in en lezen maar! https://www.onlinebibliotheek.nl/

Voorleeshoek
Voor kinderen van 0-10 jaar bestaat er de Voorleeshoek. De Voorleeshoek is een website waarbij verschillende boeken worden voorgelezen. De website staat vol met voorleesfilmpjes. Naast het voorlezen zie je prenten uit het boek en hoor je een fragmentje uit een klassiek muziekstuk. Lezen en muziek worden dus gecombineerd.

Omdat de scholen zijn gesloten, is de Voorleeshoek nu gratis via: www.devoorleeshoek.nl/scholendicht

Normaal is de Voorleeshoek alleen gratis wanneer je lid bent van de bibliotheek.

Digitale prentenboeken
Op wepboek vind je een aantal digitale prentenboeken voor 0-6 jaar. Wil je iets meer dan alleen kijken? Dat kan! Je vindt er ook een handleiding hoe je over het boek kunt praten en wat je met het boek kunt doen. www.wepboek.nl

Zelf voorlezen
Even geen schermtijd? Lees lekker zelf voor. Er gaat natuurlijk niets boven het samen voorlezen en praten over een boek! Lees om de beurt een stukje. Laat je kind voorlezen aan jou. Lees met een gek stemmetje. Alles kan!

 

Maak een ‘’spel’’ van lezen!

Lezen is natuurlijk ook leuk als je niet eens doorhebt dat je aan het lezen bent. Of als het een spelletje wordt!

Lees onopgemerkt
Kook of bak samen iets. Lees de verpakking of het recept. Ontdek een nieuw gezelschapsspelletje en laat je kind de spelregels lezen. Samen ga je aan de slag. En ongemerkt wordt er toch gelezen!

Dobbelen maar!
Maak het lezen leuker met een spelletje. Gebruik de leesdobbelsteen om een boek te kiezen en met elkaar in gesprek te raken over boeken. Print het werkblad uit. Knip, vouw en plak je eigen dobbelsteen. Geen printer in de buurt? Pak een echte dobbelsteen en dobbel voor een cijfer! Heb je niet alle soorten boeken in huis, maak dan een eigen variant.

Leesbingo
Maak of zoek samen een leuke leesbingo voor de komende weken vol gekke leesopdrachten! En na een poosje? Volgt er natuurlijk een prijsje. Een nieuw (bibliotheek)boek uitzoeken misschien?

Leeskilometers
Maak veel leeskilometers! Iedere bladzijde, die een kind leest, staat voor een kilometer. Bij oudere kinderen kan de lat iets hoger. Tel elke dag of elke week de gelezen ‘kilometers’ bij elkaar op. Maak vlaggetjes om op te hangen, kleur strookjes, stop knikkers in een pot o.i.d. Zo maak je zichtbaar hoeveel er gelezen is! Dit kan natuurlijk ook per boek.

Heel veel leesplezier gewenst!

De leesconsulenten van Babel Den-Bosch