Stel cookie voorkeur in

Kosmisch onderwijs

Aan de hand van de methode DaVinci geven wij thematisch onderwijs. Per leerjaar wordt gewerkt met vier thema’s. Binnen de thema’s komen de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en techniek samen. De grote lijn tussen de verschillende vakgebieden komt steeds weer terug.

Kinderen plaatsen de nieuwe informatie op een tijdlijn, de wereldkaart, het dierenrijkoverzicht of de indeling van het plantenrijk. Op die manier vormt hun kennis van de wereld om hen heen één geheel.

Dit zijn de thema’s voor de verschillende bouwen:

Kleuterbouw:

Jaar 1: Zomer, Herfst, Winter, Lente deel 1
Jaar 2: Zomer, Herfst, Winter, Lente deel 2

Onderbouw:

Jaar 3: Wie ben ik, Samen op de wereld, De wereld in de toekomst, Over polen en planeten
Jaar 4: Lang geleden, Schatten van de aarde, Weer en Water, Van ridders tot ruimtevaart

Middenbouw:

Jaar 5: Het begin, Het leven in en rond het water, Het leven op het land en De eerste mens
Jaar 6: Egyptenaren, Grieken & Romeinen, Middeleeuwen

Bovenbouw:

Jaar 7: Indianen, Vikingen, Ottomanen, Nieuwe Tijd
Jaar 8: Maori’s, Aziaten, Nieuwste Tijd

De thema’s waar we aan werken zijn in de lokalen duidelijk zichtbaar. Er is altijd een aandachtstafel met voorwerpen en verwijzingen naar het thema. Ook is er een ruime collectie boeken die binnen het thema past.

In de kleuter- en  onderbouw worden de themalessen verspreid over het semester gegeven. Er zijn wekelijks verwerkingen. Deze kunnen creatief zijn,  het kan een werkblad, zijn of juist een vraaggesprek met denkvragen.

In de midden- en bovenbouw wordt het thema afgesloten met een themawerkstuk. In de eerste weken van een nieuw thema krijgen de kinderen lessen van de leerkracht. Daarna kunnen ze zelf aan de slag met hun verwerkingen. De kinderen stellen hun eigen leervraag en gaan op zoek naar het antwoord. Het werkstuk kan van alles zijn. Voorbeelden die het afgelopen jaar voorbij kwamen:

  • een levensechte Vikingboot
  • een maquette van de rivier de Nijl
  • een stop motionfilm
  • een interactieve poster

Kortom: alles is mogelijk. Bij het maken van hun themawerkstuk leren de kinderen ontzettend veel: informatie zoeken en verwerken, samenwerken, ict-vaardigheden, handvaardigheid en techniek, enzovoort.